Ella Roelfsema is een van de gastvrouwen van de Rotterdamse vestiging van Bureau Fris. Maar Ella heeft meer noten op haar zang. In 2018 richtte zij, samen met Sarah Stolk, Stichting Zero Foodwaste Rotterdam op. In dit artikel praten we met Ella over de stichting en over haar werk bij Bureau Fris.
Tegen voedselverspilling
De website van Zero Foodwaste Rotterdam kopt: ‘een distributie- en verwerkingscentrum tegen voedselverspilling’. Maar zodra je in gesprek gaat met Ella ontdek je dat de stichting over veel meer gaat. Het gaat om educatie, om gezonder eten en beter leven en om mooie initiatieven op te zetten – in samenwerking met anderen – die Rotterdam en omgeving bewustmaken van de impact van voedselverspilling.
Gezonde lunches voor basisschoolkinderen
Ella studeerde Food Innovation aan de HAS Hogeschool, dé Hogeschool op het gebied van Agro, Food en Leefomgeving. Tijdens deze opleiding leer je hoe je nieuwe foodconcepten bedenkt en in de markt zet. Ella: ‘Mijn afstudeerproject ging over voedseleducatie en gezondheid. Ik zette een project op rondom voedselonderwijs voor de Rotterdamse tak van het Slow Food Youth Network, een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een goed, clean en eerlijk voedselsysteem. Mijn project richtte zich onder andere op het aanbieden van gezonde lunches aan kinderen op een basisschool in Rotterdam-West, de wijk waar ik zelf woon.
Voedselonderwijs en duurzaamheid samengebracht
In 2017 studeerde Ella af. ‘Mijn eerste ervaring deed ik op in de smaakindustrie. Vooral het consumentenonderzoek en de proeverijen vond ik geweldig. Maar mijn hart ligt toch bij de bestrijding van voedselverspilling, bij de combinatie van voedselonderwijs en duurzaamheid. Mijn droom is om Rotterdam – en verder – echt te verduurzamen en om voedsel dat nu in de prullenbak verdwijnt in te zetten voor bijvoorbeeld schoolmaaltijden. Daarom zijn Sarah en ik in 2018 met onze stichting begonnen: Zero Foodwaste Rotterdam.’
Taboe
‘In eerste instantie was het best lastig. Er rust nogal een taboe op voedselverspilling en organisaties zijn snel geneigd te zeggen: nee hoor, wij hebben geen overschotten. Inmiddels kennen mensen ons en is het al een stuk beter bespreekbaar. Met ons distributie- en verwerkingscentrum verzamelen we verse producten van bedrijven in de omgeving van Rotterdam en proberen die zo hoog mogelijk te verwaarden. Van afval naar hoogwaardig voedsel dus. Dit alles doen we als stichting omdat we het voedselonderwijs ook heel belangrijk vinden. Daarom organiseren we ook een heel scala aan projecten, zoals het Bluefoodfestival en het Kerst is al gewaste-feest. Dat soort festivals willen we blijvend organiseren.’
Vol plannen
‘Bij voedselafval moet je denken aan appels die te klein zijn of wat beurse plekjes hebben, aan paprika’s die te groot zijn om in de plastic verpakking van de supermarkt te passen of aan wortels waar je even de dunschiller over moet halen. Maar we zijn ook bezig met een experiment om schilletjes en beurse plekjes te vergisten. In dat proces wordt biomassa omgezet naar onder andere alcohol en daar kun je weer een no-waste gin van stoken. Zo ver zijn we nog niet, maar plannen genoeg. We zijn heel ambitieus. We zijn klein en lokaal begonnen, zo hebben we geleerd wat werkt. Nu is het een kwestie van de juiste mensen bij elkaar halen en doorgroeien. Zo willen we een movement creëren.’
Vrijwillig
De afgelopen twee jaar deden Ella en Sarah dit werk geheel vrijwillig. ‘Daarom moest ik wel een bijbaan ernaast hebben. Tenslotte moet toch de huur betaald worden. We doen dit niet voor het geld, maar we moeten wel een duurzaam businessmodel neerzetten, want met alleen subsidie komen we er niet.’
Snel weer aan de slag
Ella werkt inmiddels al bijna drie jaar bij Bureau Fris als hostess op de locatie Rotterdam. Op dit moment ligt het werk even stil, door de coronacrisis, maar de vestiging is onlangs weer geopend en ongetwijfeld gaan de onderzoeken weer snel lopen. ‘Ja, ook bij Bureau Fris let ik op dat er zo min mogelijk wordt verspild. Als ik zie dat er wel heel veel is besteld, besluit ik bijvoorbeeld om niet alles in een keer klaar te maken. Het is beter later nog een verse aanvoer op tafel te zetten. Ik hoop dat ik snel weer aan de slag kan bij Fris. Het werk voelt inmiddels zo vertrouwd, ik doe het heel graag!’
Geïnteresseerd?
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Ella. Wil je meer weten over onderzoek op locatie in de 1,5-metersamenleving? Neem gerust vrijblijvend contact op. We praten graag met je verder.