Wrijving in je team? Zo zorg je voor balans
Het team van Bureau Fris is in de beginjaren in relatief korte tijd snel gegroeid. Dat zorgde weleens voor wat wrijving. Maar sinds ze kennis hebben gemaakt met het DISC-model weten ze precies hoe ze zorgen voor balans in het team. Augusta Zweekhorst, Managing Director HR & Finance, vertelt hoe dat werkt.
Wrijvingen
Zo’n jaar of twaalf geleden groeiden we bij Bureau Fris in heel korte tijd van een team van drie personen naar een fiks team van tien, vijftien mensen. Dan ontkom je er bijna niet aan dat er wat wrijving ontstaat. Collega’s snappen elkaar niet, er ontstaan misverstanden. Het overkwam ook Stephanie en mij. Dat is natuurlijk vervelend maar ook heel menselijk. Via via kwamen we met Richard Hulshof in contact. Hij wist wel een fantastische training voor ons en alles zou goedkomen.
Kleuren van persoonlijkheden
Ik moet zeggen: er was geen woord aan gelogen. We hebben, met het hele team, een aantal dagdelen training gehad van Richard en het was inderdaad fantastisch. Het was de eerste keer dat we in aanraking kwamen met het begrip DISC, met de kleuren van persoonlijkheden en met transactionele analyse. Het doel was dat we meer begrip voor elkaar zouden krijgen. Ikzelf ben bijvoorbeeld heel netjes, ik heb alles in mapjes, alles ligt gesorteerd in categorieën, nog net niet op alfabet, mijn pen ligt altijd op dezelfde plek. Als ik naast iemand zit waar het bureau een grote chaos is, kan dat gaan irriteren. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar als je team snel groeit, gebeuren dit soort dingen voortdurend. De een praat heel hard of altijd voor z’n beurt, de ander zegt nooit iets. Richard heeft ons aan de hand van het DISC-model inzicht gegeven in hoe elke persoonlijkheid zijn eigen mix van kleuren – noem het temperamenten – heeft. De een is overwegend rood, dominant, terwijl de ander met name groen is, een luisteraar.
Naar een uitgebalanceerd team
Een aantal jaar hebben we de DISC-kleurentest gebruikt in ons recruitmentproces. Niet om mensen in hokjes te plaatsen, maar om te zorgen dat we een goed samengesteld en uitgebalanceerd team zouden hebben waar niet iedereen hetzelfde is. Mensen die overwegend geel zijn, zijn supergezellig en enthousiast, maar als je er daar tien van hebt, wordt er alleen nog maar geborreld. Maar heb je tien blauwe persoonlijkheden – zoals ik – dan wordt alles tot in de puntjes uitgezocht voor er een beslissing wordt genomen. Je hebt alle types nodig, maar het moet wel in balans zijn.
Aangepast aan elkaar
Inmiddels hebben we zoveel ervaring met DISC, dat het vaak niet eens nodig is een sollicitant de test te laten doen. Meestal zien we direct welke kleur bij iemand de overhand heeft. De ene keer heb je in je team behoefte aan meer geel – creativiteit – en de andere keer heb je meer blauw nodig. Mensen passen zich ook aan elkaar aan. Stephanie en ik werken bijvoorbeeld al vijftien jaar samen. Wij hebben ons heel mooi aangepast aan elkaar. Ik ben van nature best rood maar Stephanie is nog roder. Daardoor word ik juist minder rood. Andersom geldt dat Stephanie een beetje blauw is en ik ontzettend blauw. Daardoor kan Stephanie haar blauwe kant laten gaan, omdat ze weet: ik kan bouwen op Augusta’s blauwe kant, zij zet de structuur wel uit en houdt alles in de gaten. Dan kan Stephanie op haar beurt lekker rood en geel zijn. Liselot, ons derde MT-lid, vult ons weer mooi aan met haar geel-groene persoonlijkheid.
Opfrissessie
Als een van onze collega’s even niet zo lekker in z’n vel zit, dan kun je altijd even bij Richard langs. Hij weet je altijd weer nieuwe inzichten te geven zodat je de dingen weer helder krijgt. Hij frist je als het ware weer even op. Heerlijk toch, zo’n coachheld?
Nieuwsgierig?
Nieuwsgierig welke kleur jij bent? Doe dan zelf de kleurentest. Ben je benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. We praten graag met je verder.